luni, 23 februarie 2009

Show me the money!!!

M-am gandit mult daca sa scriu despre asta sau nu, dar evenimentele din ultimele zile nu ma lasa sa nu scriu.
In ultimele zile am fost vizitata de "prietenii nostrii", ai tuturor, auditorii.
Nu stiu cati dintre voi au avut ocazia unica in viata de a fi vizitati de un auditor, insa nu ati pierdut nimic daca nu s-a intamplat.
Am avut norocul sau ghinionul sa intalnesc auditorii din cele 2 sisteme-public si privat.



Toti o apa si-un pamant, fara deosebiri esentiale, la fel de plini de ei si aroganti de parca ar fi detinatorii adevarului absolut, iar tu un biet muritor de rand, proaspat descoperitor al formulei 1+1=2.
Dar sa incepem cu auditorii din sistemul public, fortati de statutul lor sa se intalneasca anual cu plebea. Vin ei cu surle si trambite, fara sa se anunte inainte, dar de, esti la bugetari si te supui oricarui taran ce se crede sef, si incep sa iti puna intrebari de parca esti la un examen (nici in facultate nu m-am simtit atat de mica precum in fatat lor). Si incep dumnealor sa faca audit, dar subit li se face foame si, culmea ironiei, ti se comanda tie, cel auditat, cam ce ar vreau ei sa manance, de parca ar fi la restaurant. Totul ok pana aici, dar stupoare la final, cand constati ca nota o platesti tu si nu ei. Fu@&. Dupa ce au mancat, fatalitate, li se face sete, si iar ti se comanda o bautura, normal ca nu carbogazoasa ci sucuri naturale ca doar la mama lor acasa curge suc natural pe robinetul de la bucatarie. Si mai platesti si nota asta. Si te freaca asa domnii sau doamnele cam o saptamana, doua, timp in care cumperi mancare si sucuri cat pentru o tara din lumea a treia, si totul, dar absolut totul din bani tai. Am precizat mai devreme ca vorbim de bugetari, nu de aceia care fac furori prin tocsouri ci de aceia care nu mai au curaj sa iasa in strada, ca e scump metroul pana la locul de facut greva. La finalul perioadei, ti se transmite mai direct sau indirect, ca ar dori niste asternuturi noi sau niste tigai Zepter, iar tu ca un bun bugetar ce esti, scoti portofelul, scototcesti bine de tot, te imprumuti la prieteni si le cumperi niste tigai numai sa scapi naibii de ei.
Gata, ati tras voi concluzia ca am facut oarece "misculatii" cu banii publici de am cotizat atat la audit. Nu stimabililor, nu am facut nimic ca daca faceam cumparam masina pentru ei si eram vedeta tv acum. Le dai ca cer de la obraz, le dai sa plece cat mai repede ca mai ai si alte lucruri de facut, nu sa raspunzi la intrebari stupide, le dai ca altfel vin mai des decat la an, si tot ce dai le dai din banii tai. Am mentionat ca relatie a trebui sa fie de colegialitate?? Cred ca nu mai conteaza asta, ca ei sunt precum bau-bau si au impresia ca li se permite, ba chiar li se cuvine.
Acum sa discutam de auditorii privati, unde relatia nu este de colegialitate, ci una strict profesionala, bazata pe contracte ferme. Acesti se anunta inainte de a aparea pe capul tau, nu solicita mese ca pentru lumea a treia, caci si le platesc singuri, nu vor sucuri naturale ca si le platesc singuri, dar au o mare problema.
Toate companiile mari de audit, recruteaza tineri absolventi de facultate, lipsiti de experienta, si ii trimit pe capul clientilor sa faca audit. Nicio problema pana aici, e dreptul lor sa aiba negrisori pe plantatie, dar cand negrisorii vin la tine si se uita tampi cand le explici ceva, si pun intrebari penibile, urmate de invariabilul "aaaaa", privind cu ochii umezi precum miei si asteptand raspunsul salvator, te enervezi. M-am cam saturat sa fac scoala cu toti copilasii acestia cu ochii umezi si "aaa" in coada intrebari, care se pretind mari auditori, dar inca nu au invatat 2+2. Am senzatia ca sunt angajati pe criteriul "in cate moduri stupide poti sa pui o intrebare urmata de "aaa"", li se flutura pe sub nas sansa de a avansa, cursurile nefinalizate, sex-building-urile, nu am facut nicio eroare de scriere (pentru cei care inca mai cred ca team-building-ul este o forma de inchegare a echipei, flash news..nu este, cu mici exceptii desigur). Invata meserie pe nervii clientilor, avanseaza, devin manageri si acolo se schimba "aaa" cu concluzia "mda". Le explici ceva, te asculta ganditori, ochii numai sunt umezi ci jucausi, si trag concluzia "mda". Ce inseamna "mda"? Doar ei stiu, dar cred ca e o forma mai evoaluata a "aaa" din pruncie, insotit de impresia ca sunt mult mai informatii, dar e doar o impresie.
In loc de incheiere, poveste cu auditori din 2008. Vin auditorii, primesc documente, le verifica si concluzie- Au disparut 700 milioane lei NOI.
??????????????????? Stupoarea de pe fata mea nu cred ca are loc decat in DEX, la explicatia cuvantului. Negrisorii mei dragi, 700 de milioane noi inseamna cam 195 de milioane de euro fratilor. Pai credeti ca daca ii manevram eu banii astia, mai stateam sa va ascult ineptiile si sa va privesc ochisorii? Hello, va scriam din cine stie ce stat care nu accepta expulzarea, ca ma primeau toti cu bratele deschise la banii astia.
Dar nu a fost asa, doar ca auditorii nu au facut adunarile pana la sfarsit, ca trecusera de mult de 2+2, dar astia-s ei.

4 comentarii:

Dili spunea...

Lucrand la intitutie de stat, auditorii mei au fost din aia care te tineau 2 luni in nervi si pupincureli, de ajungeai sa faci matanii de fericire c-au plecat. Dupa ultimul episod, iesisem vinovata ca le pierdusem si nu'sh ce docoment oficial pe care nici nu aveam voie sa pun mana de fapt. Dar astia cu 700 mil ron m-au omorat, eu stiu privirea aia de miel la taiere de la tinereii unei firme cu care colaboram, desigur din IT, te oftica la culme dar n-ai ce-i face. Era misto totusi sa-si dea singuri seama de aberatie inainte de prezentarea sa triumfatoare, cred ca senroseau si intrau in panica , ar fi fost dragut de vazut.
Sanatate, mama si rabdare cu carul!

Coana Zoitzica spunea...

@dili: dupa ce anul trecut au scos suma de 700 milioane, anul acesta au venit cu o suma de 6.000 RON nejustificata de documente. guess what? iar nu adunasera toate sumele, cu doar pana la jumatatea paginii. ma intreb daca ii aleg dupa criteriul cat de prost poti sa aduni? sunt niste roboti neinstruiti, care nu au update la sistemul de operare.

Dili spunea...

Da's atat de tonti ca nu s-au corectat singuri la timp? Eu una nu zic nik pana nu verific nene daca bate catralionu' cu docomentele.... Si ce faceau, la jumatatea adunarii s-au dus la o cafea si-au zis s-o lase asa?!!!

Coana Zoitzica spunea...

la jumatatea adunarii s-au oprit si mi-au sarit mie in cap. repet, sunt niste copii iesiti de pe bancile facultati, care se pretind mari auditori si nu fac diferenta dintre credit si debit. au prostul obicei sa nu citeasca pana la sfarsit si sa iti cerea tie sa le explici. ai jucat tenis vreodata? cam asa fac eu cu auditorii acum, schimb de mingii.